香港多啦A夢迷網站接侵權警告

資料來源:
吹水的濕地公園 – 叮噹網站被勒令關門的故事

受影響網站:
Dorafans.com
袁啟洋的多啦A夢網
叮噹小城 Doraemon City

根據上述網誌及網站資料顯示,國際影業有限公司 (Animation Internatinal Ltd.) 向三個本地多啦 A 夢迷網站發出警告信,要求除下、刪除及暫停 (DISMANTLE, DELETE and SUSPEND) 網站上的侵權圖片,否則有可能採取法律行動。有網站負責人表示難以繼續運作,並已關閉網站;亦有網站負責人表示將會刪除絕大部份內容。

以現行的《版權條例》(《香港法律》第 528 章),如果網站為慈善組織則可豁免展示權,如果是研究、私人研習、批評、評論和新聞報導則可放寬複製權,至於是次受影響網站能否以上述理由抗辯則需要更深入的法律意見。但對於一般民間動漫畫迷網站管理員而言,要在精神及資源上與大公司抗辯則十分困難。另外,此行動對該公司帶來的利益成疑,令人難以揣摸此行動的實際意義。

繼早前 IFPI 表示會監視及打擊網誌音樂侵權後,短時間內再出現版權持有人打擊互聯網用家之媒體使用權,更顯出香港政府及市民必需加強關注及保護使用者及消費者權利,以及重新思考現有法律中公平處理 (fair dealing) 的條文是否足夠及合適。

參考資料:
香港法律 第528章 第76條 – 表演、放映或展示或播放作品
香港公共圖書館 – 向館長查詢

類似事件:
瑞士音樂評論網指DRM影響試聽樣本
科學網誌引用圖表被指侵權

Advertisements

17 則迴響 »

  1. DORARA said

    不知所謂! 香港地法律面前, 窮人含…
    人地 d fan site 全部係興趣交流性質, 而且仲有宣傳作用. 可以話係國際影業既免費宣傳渠道.
    反觀我由細到大都唔見國際影業有做過d乜出黎去宣傳多啦a夢
    咁多年來都係靠漫畫同 呢d fan site 去認識多啦a夢既一切 同 細節.
    國際影業呢?! 乜都冇做過! 而家仲過橋抽板, 玩弄法律手段, 諗住打響自己個代理名堂.

    以呢間代理咁多年來既成效, 只能說: 未來既日子, 起冇呢d fan site 而只靠呢間唔做野代理既叮噹, 只會日漸被人遺忘, 最後沒落. 大好一個受歡迎卡通人物就俾一個"這樣的" 代理浪費了!

  2. […] 震怒!還我叮噹來! Filed under: 時事剖析, 動漫評論 — 科思 @ 12:28 am 詳細資料: 知識產權關注小組 – 香港多啦A夢迷網站接侵權警告 […]

  3. 叮噹不笑了

    聞國際影業有限公司 (Animation Internatinal Ltd.) 發警告信給予三個有關叮噹的網站,早前IFPI亦表示會監視及打擊網誌音樂侵權行為,大概香港的社會已經本末倒置了。相信這兩次事件已經令很多…

  4. […] 之前見倒知識產權關注小組講出呢件事,真係心淡! […]

  5. […] 香港多啦A夢迷網站接侵權警告 國際影業有限公司 (Animation Internatinal Ltd.) 向三個本地多啦A夢迷網站發出警告信,要求除下、刪除及暫停 (DISMANTLE, DELETE and SUSPEND) 網站上的侵權圖片,否則有可能採取法律行動。 […]

  6. […] 延伸閱讀: 網絡暴民 – 百害而無一利 天佑的自由天地 – 版權法執行的絕對化 刀中不二 – 不要告我 知識產權關注小組 – 香港多啦A夢迷網站接侵權警告 […]

  7. hi

  8. 手動trackback:
    http://www.inmediahk.net/public/article?item_id=190625&group_id=64
    國際影業,別令叮噹之父不瞑目!

  9. AirKID said

    呢次件事雙方都有錯
    不過知識產權小組只係聽一面之言 只係幫國際影業打擊小市民 會唔會過份d?
    點解唔可以作出更好更多既溝通 等fans網站搵到佢地既生存空間?
    係咪只要唔俾錢 你就唔使旨意幫自己既偶像整網頁?

  10. JS said

    今次的事件,究竟係一件獨立事件,或是那些自以為是版權持有人的"掠水"行動的序幕呢?我們這些不收分毫,甚至要貼錢出來做網頁,寫blog的,日後是否只能寫自己的私人事呢?呀,不,可能我們連寫自己看了那套戲,講一講內容,引述一兩句對白,也會遭打壓呢~

  11. CNR4806 said

    如果藤子老師仲在生既,
    呢間不倫不類既垃圾代理實激到佢噴血….

  12. Marco said

    叮噹個名本身就係我地的集體記憶,
    從國際影業有限公司夾硬改名,
    叮噹一早已死! 冇左藤子.F.不二雄老師…..
    多啦A夢就連夢想都冇埋!

    變成一隻冇耳又冇手指,面目可憎的招財貓!

    多啦A夢歌詞第一句應改為:「人人期望睇第套, 睇多一陣想嘔泡!」

  13. Wildless said

    http://evchk.wikia.com/wiki/叮噹網站因版權問題被逼關站事件

  14. Wildless said

    叮噹網站因版權問題被逼關站事件

    http://evchk.wikia.com/wiki/%E5%8F%AE%E5%99%B9%E7%B6%B2%E7%AB%99%E5%9B%A0%E7%89%88%E6%AC%8A%E5%95%8F%E9%A1%8C%E8%A2%AB%E9%80%BC%E9%97%9C%E7%AB%99%E4%BA%8B%E4%BB%B6

  15. 多啦a夢 said

    什麼根據上述網誌及網站資料顯示,國際影業有限公司 (Animation Internatinal Ltd.) 向三個本地多啦 A 夢迷網站發出警告信,要求除下、刪除及暫停 (DISMANTLE, DELETE and SUSPEND) 網站上的侵權圖片,否則有可能採取法律行動。有網站負責人表示難以繼續運作,並已關閉網站;亦有網站負責人表示將會刪除絕大部份內容?
    還我Dorafans.com
    袁啟洋的多啦A夢網
    叮噹小城 Doraemon City

  16. wesley said

    simple, be smart & do the right thing —

    ANTI-JAP

  17. Simon Li said

    很可惜啊,寄出一封信破壞別人多年來的心血,值得嗎?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: